Så kan du lindra urinvägsinfektion

Om det svider när du kissar, du har en känsla av att du vill kissa ofta och du har ont i nedre delen av magen kan du ha fått urinvägsinfektion. Besvären brukar minska efter tre dagar. Om de inte gör det kan du få antibiotika.

Du kan få urinvägsinfektion om det kommer in bakterier i urinröret och urinblåsan. Det är viktigt att söka vård om din urinvägsinfektion inte går över av sig själv efter att det har gått några dagar. En obehandlad infektion kan gå upp i njurarna och i sin tur leda till njurbäckeninflammation. Då kan du få feber. Det är vanligare med urinvägsinfektion hos kvinnor än hos män. Det är hälften av alla kvinnor som någon gång i livet får urinvägsinfektion.

Symptom på urinvägsinfektion

När du har drabbats av urinvägsinfektion kan du få en känsla av att du behöver kissa oftare. Det kan även göra ont eller svida när du ska kissa. Illamående, att du kissar blod och smärta i nedre delen av magen är också vanliga symptom. Om du har två eller fler symptom är sannolikheten stor att du har fått en urinvägsinfektion. Tänk på att du kan ha urinvägsinfektion även om du inte har några symptom.

Tips på hur du minskar risken för urinvägsinfektion:

  • Försök alltid kissa ut det sista.
  • Kissa alltid efter sex.
  • Använd förebyggande behandlingar om du ofta har besvär.
  • Tvätta underlivet med försiktighet.

Huskurer

Det finns en del huskurer som du också kan testa om du har fått urinvägsinfektion. Du kan bland annat dricka mycket vätska för att skölja igenom blåsan. När du dricker mycket vätska kan du försöka hålla dig lite även om impulsen är att gå på toaletten. Då blir inte urinen inte lika koncentrerad och bakterier sköljs då lättare bort. Att lägga en värmedyna på nedre delen av magen kan lindra smärta om du har ont. Tranbärsjuice som huskur är en vattendelare och är inte en allmän rekommendation.

Behandling

Du kan ta receptfria läkemedel för att lindra eventuell smärta om du inte sökt vård. Ungefär 30 procent av alla kvinnor kan självläka sin urinvägsinfektion. Om din urinvägsinfektion inte går över kan den behandlas med antibiotika. Tre dagar efter att du startat en antibiotikabehandling kommer du förmodligen att känna dig på bättringsvägen. Det finns ett vaccin mot urinvägsinfektion men det är helt nytt och håller fortfarande på att testas.